Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΤΑΝΤΑΝΤ(συνεχεια)

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ DADANT (συνεχεια 3)


Μέγεθος Κυψελών

Οι κυψέλες Quinby που έγιναν αρχικά από τον Moses Quinby και υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά από τους Dadant, περιείχαν 8 πλαίσια με εσωτερικες διαστασει 10.5 x 18 ιντσών(26,7Χ45,7 εκ.).Η Langstroth κυψέλες του κανονικού μεγέθους περιείχαν 10 πλαίσια, με εσωτερικες διαστασεις 8x16-7/8 ίντσες (20,3Χ42,8 εκ.).

Μεγεθος πλαισιων Λανγκστροθ και Κουιμπυ-Ντανταντ

 Η πρωτη κυψέλη είχε επομένως χωρητικότητα 92 τετραγωνικών ιντσών (233,5 τετρ.εκατοστα) πλαισιου παραπανω  από την δευτερη. Διαπιστωθηκε οτι και οι δύο ηταν μικρες, γιατί όταν τοποθετηθηκαν οι μελιτοθαλαμοι πανω στους γονοθαλαμους την άνοιξη, οι βασίλισσες ανεβαιβηκαν να γεννησουν εκει, αφου πρωτα γεμισαν τους κατω. Ο Dadant (πατερας) δοκιμασε τις κυψέλες Quinby διαφορετικών διαστασεων, μέχρι 20 πλαίσια κηρηθρας με χωρητικότητα 3780 τετραγωνικών ιντσών
 ( 9601 τετρ.εκατοστα).

Κυψελη 20 πλαισιων Ντανταντ

 Αυτες ήταν πάρα πολύ μεγάλες χωρις αμφιβολια, παρ'όλο που χρησιμοποιήθηκαν περίπου 40 από αυτες για αρκετά χρόνια, μπορεσαν να παράξουν μέλι, και αυτο ονομάστηκε «η μακρά ιδέα»( the long idea), δηλαδή γονος και μελι στον ιδιο χωρο,η δε βασιλισσα γεννουσε παντου από την μια ακρη της κυψέλης εως τη αλλη, και η εξαγωγη μελιου γινοταν απο πλαισια που ειχαν γονο,φυσικα δεν ηταν καλη ιδεα, και οχι επιθυμητη.
Για να παρει μια ιδεα ο αναγνώστης για τον αριθμό των πειραματικών εξελίξεων που έκανε ο C.P. Dadant(πατερας), πρεπει να φανταστει, ότι δοκιμασε κυψέλες με πλαίσια 18x18 ίντσες(45,7Χ45,7 εκ.), που εμοιαζαν με κανονικούς αχυρώνες, που τα πλαισια αποδειχθηκαν υπερβολικα μεγαλα, και θα  έσπαζαν εύκολα με την ζεστη. Δοκίμασε επίσης κυψέλες με πλαισια σε σχήμα φερετρου, επειδή είχε παρατηρήσει ότι οι μέλισσες χτιζουν τις κηρηθρες τους, σε οσο το δυνατον πιο στρογγυλό σχήμα.

Το πλαίσιο με σχήμα φερετρου 

Το πλαίσιο με σχήμα φερετρου ήταν το πλησιέστερο δυνατό σχημα κύκλου σε μια ξυλινη κυψέλη.  Οι μελισσες ειχαν τρομερη αναπτυξη σε αυτην,αλλα το ολο θεμα δεν προχωρησε, επειδη ηταν δυσκολη η τοποθετηση μελιτοθαλαμων. Μετα απο δοκιμες 1-2 χρονων και αυτη η ιδεα απορριφθηκε.
Εγινε μια σειρά παρόμοιων πειραμάτων απο τον Dadant, και τελικα υιοθετηθηκε μια κυψέλη Quinby με χωρητικότητα 11 πλαισιων, μειώνοντάς την σε 10 ή 9 πλαισια, ή ακόμα και σε μικρότερο αριθμό για μικρά σμήνη, με μία ή δύο σανίδες διαίρεσης.
Η δεκαπλαισια κυψελη Quinby, που τώρα ονομάζεται "Κυψελη Ντανταντ", περιέχει 1890 τετραγωνικες ίντσες κηρηθρας,( 4800 τετρ.εκατ.), ή 540 τετραγωνικες ίντσες ( 1371 τετρ. εκατ.)περισσότερες από την 10-πλαίσια κυψελη Langstroth. Ετσι αυτος ο γονοθαλαμος ειναι επαρκης, και ο 10-πλαισιος γονοθαλαμος της Langstroh ανεπαρκής, για την μέση παραγωγική βασίλισσα την άνοιξη.Η θετικη διαπιστωση ειχε σαν αποτελεσμα,  το 1876 η μελισσοκομικη μοναδα των Ντανταν, να εχει αρκετές εκατοντάδες από αυτές τις κυψέλες, οπως επισης διαχειριζοταν με τον ιδιο τροπο δίπλα-διπλα, αλλες110 κυψελες Langtroth 10 πλαισίων, τις οποίες είχαν μισθώσει για παραγωγή μελιού από ένα παλιό μελισσοκόμο,  απο το Μισσουρι,με το όνομα Barlow.

8πλαισια κυψεκη Λανγκστροθ και Ντανταντ 

Τον Μαϊο μηνα,ορισμενες κυψελες Langstroth πηραν μελιτοθαλαμους με χτισμενα πλαισια.Τα μελισια ανεβηκαν,και άρχισαν να εκτρέφουν γονο σ'αυτους,  ενώ καμία από τις βασίλισσες των κυψελών Quinby-Dadant δεν ανεβηκε στα πατωματα μελιου. Αυτό ήταν σαφές, και αποδεικτικό στοιχειο ότι, ο γονοθαλαμος Langstroth  των δέκα πλαισίων, δεν ηταν αρκετα μεγαλος για την γεννα της βασιλισσας, τη στιγμή που πρέπει να δημιουργησει μεγαλους πληθυσμους για τη συγκομιδή μελιου.
Πρόσθετες ενδείξεις για την ανωτερότητα ενός μεγάλου γονοθαλαμου ήταν άφθονες, όταν υπολογιστηκαν τα αποτελέσματα. Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι επαινουσαν την κυψελη των μεγάλων διαστασεων, απο τοτε ακόμα που χρησιμοποιουσαν κοματια κορμων δεντρου ή κιβώτια, διαπιστωσαν ότι ο αυξημένος πληθυσμός προηλθε, από τον άφθονο χωρο εκτροφής γονου που δόθηκε στη βασίλισσα, χωρίς να μετακινηθει σε πατωματα, εξασφάλισε μια πολύ αυξημένη συγκομιδή . Ίσως η πιο συνηθισμένη απόδειξη που μπορούσε να αναφερθει είναι η άποψη της συζύγου ενός αγρότη στο αγρόκτημα του οποίου βρισκόταν ένα μελισσοκομείο Ντανταντ, αποτελούμενο τόσο απο μεγάλες κυψέλες Dadant, οσο και συνήθεις κυψέλες Langstroth περίπου τον ιδιο αριθμό, που η διαχειρηση γινοταν κατά τον ίδιο τρόπο.Πληρωναν αυτούς τους ανθρώπους για τη μίσθωση της τοποθεσιας, με το μισο μεριδιο της παραγωγης μελιου. Η κυρία, η οποία ήταν πολύ εξυπνη επιχειρηματιας, ζήτησε μια μέρα τον λογο,γιατί είχαν φέρει μικρές κυψέλες στο αγρόκτημα τους, και δεν τις κρατουσαν στο σπίτι. Νομιζε πως δεν εκαναν δικαιη μοιρασια, διοτι μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι οι μεγάλες σοδιες προέρχονταν από τις μεγάλες κυψέλες και τους έδωσε να καταλαβουν έντονα οτι, στο μελλον θα ηθελε να κρατήσουν μόνο μεγάλες κυψέλες εκεί. Αν και ειχαν δει τα πλεονεκτήματα των μεγάλων γονοθαλαμων, τίποτα δεν θα ηταν πιο φανερο από αυτην την φρικτη καταγγελία.
Ωστόσο, ήταν απαραίτητο να διατηρήσουν μελισσια σε τυποποιημένες κυψέλες Langstroth, για πολύ λίγους ανθρώπους, μέχρι να μαθουν οι αγοραστες, και να ειναι πρόθυμοι να αγοράσουν  τέτοιους μεγάλους γονοθαλαμους. Και όμως, για την επιτυχία, ειδικά στην συλλογη μελιου, δεν υπάρχει σύγκριση στα αποτελέσματα.
Είναι αλήθεια ότι, με τις κυψέλες Langstroth του κανονικού μεγέθους, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ενα,εναμιση, ή δύο σωματα, για γονοθαλαμο. Αλλά εδώ υπηρχαν αντιρρήσεις. Όταν οι βασίλισσες ανεβαίνουν από το ενα πατωμα στο αλλο, ειναι υποχρεωμένες από ανάγκη, να βρουν χώρο για να βάλουν τα αυγα τους, και διστάζουν να γυρίσουν πίσω. Υπαρχουν συχνά αναφορές, για βασιλισσες που δουλευουν σε τρεις οροφους, έτσι ώστε ο γονος να ειναι διάσπαρτος παντού σε αυτα τα πατωματα. Έτσι, η χρήση μιας μικρής κυψέλης, που να γίνεται μεγαλύτερη διπλασιάζοντας τον χωρο της, απαιτει περισσοτερο  χρονο διαχειρησης, και γινεται ενοχλητικη και χρονοβορα, σε σχεση με την μεγάλη κυψέλη. Μια κυψέλη Langstroth των 8 πλαισίων είναι πολύ μικρή. Μια κυψέλη Langstroth των 8 πλαισίων, οταν διπλασιαστει σε 16 πλαίσια, είναι πολύ μεγάλη. Μπορει κανεις να κανει οτι εκανε ο Δρ Μίλερ,  που μείωνε τα 16 πλαίσια σε 8, όταν έβαζε τους μελοτοθαλαμους. Ο τροπος αυτός δίνει στην βασίλισσα άφθονο χώρο για να αναπτύξει τον γονο της πριν από την συλλογη μελιου, αλλα ετσι αναγκάζει τον μελισσοκόμο να κάνει πολυάριθμους χειρισμούς αργότερα.Η αποφαση ηταν οτι, χρειαζεται ενας χωρος  ούτε πολύ μεγάλος ούτε πολύ μικρός, ικανός να φιλοξενήσει τις πιο παραγωγικές βασίλισσες, στον κύριο γονοθαλαμο,εξασφαλιζοντας τον μελιτοθαλαμο μονο για το μέλι.Αυτη ειναι η κυψελη DADANT.

12 και 13 πλαισια Langstroth

Ένας αριθμός πρακτικών μελισσοκόμων, οι οποίοι ειχαν ανακαλύψει επίσης την ανεπάρκεια της κυψέλης Langstroth των 8 και 10 πλαισίων, χρησιμοποιούσαν κυψέλες που περιειχαν 12 και σε ορισμένες περιπτώσεις 13 πλαίσια. Αυτοί γονοθαλαμοι είναι ίσοι σε χωρητικότητα με τους γονοθαλαμους Dadant  9 πλαισιων, αλλά ο μεγάλος αριθμός πλαισίων καθιστουσε αυτους τους γονοθαλαμους λιγότερο επιθυμητους. Ο κ. C. F. Davie έκανε μια δήλωση, στο μελισσοκομικο περιοδικο"American Bee Journal"  τον Οκτώβριο του 1919, ότι συγκριτικες εμπειρίες μεταξύ των κυψελών 12 πλαισιων Langstroth και των βαθύτερων κυψελών με μικρότερο αριθμό πλαισίων, εδειξαν οτι οι βαθυτεροι γονοθαλαμοι δουλευουν καλυτερα.
Δεν θα ηταν ευκολο κανεις, να υιοθετησει νεο τροπο μελισσοκομιας απο αυτον που γνωριζει, και οταν μαλιστα εχει ξοδεψει ενα μεγαλο κεφαλαιο σε εξοπλισμους γι αυτην την μελισσοκομια.Ο νεος μελισσοκομος,θα ηταν καλο, να γνωριζει διαβαζοντας πολυ, τα υπερ και τα κατα, του καθε τροπου μελισσοκομιας, πριν ξεκινησει να κανει αυτο το επαγγελμα( ή χομπι).
(συνεχιζεται)....

Δεν υπάρχουν σχόλια: